SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

błonnik nadmiar

  • Czy błonnik pomaga tylko w poprawie trawienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Każdy, kto jest na diecie, a jego ambicją jest kształtowanie swojej sylwetki tak, aby była dla niego satysfakcjonująca wie, że błonnik jest niezbędnym elementem diety. Czym jest błonnik? Gdzie go znajdziemy? Jaka jest jego funkcja w naszym organizmie? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Z czego składa się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2350 Data: 2018-03-11 07:25:10
  • Pełne ziarna – zdrowe czy niezdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.  Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości błonnika są sycące. Ponadto wiele badań sugeruje, że diety zawierające produkty pełnoziarniste zmniejszają ryzyko chorób serca, udaru [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2849 Data: 2018-12-29 08:19:22
  • Zdrowe odżywianie to jeden z kluczowych elementów zachowania prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym dobrej kondycji fizycznej i psychicznej. Niemniej jednak, dla wielu osób zagadnienie komponowania własnej diety może stanowić spore wyzwanie. W niniejszym artykule dowiemy się, jak krok po kroku zaplanować i dobrać dietę od podstaw. Znajdziemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 941 Data: 2024-01-28 10:16:53
  • Przetworzona żywność – 9 najgorszych faktów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8849 Data: 2018-05-27 10:38:58
  • 9 kłamstw dotyczących węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10744 Data: 2018-02-21 11:14:07
  • [...] że są one robione z całych warzyw i owoców. Soki, które przetwarzane są przez sokowirówkę, zazwyczaj dostarczają nam tylko i wyłącznie cukrów. Wszystkie walory, które zawarte są w np. w skórce danego owocu czy części bogatej w błonnik, zostają wyrzucone do kosza. Dlatego też planując swój jadłospis, uwzględnij koktajle, a ogranicz mocno soki.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8697 Data: 2019-11-20 09:46:21
  • Dość często, aby pozostać w formie cały rok, musimy się skupić na odpowiednim odżywianiu, które ma na celu dostarczenie tyle energii, ile jest niezbędne do treningowego progresu, a ogranicza magazynowanie tłuszczu. Jest to niezwykle trudna sztuka. Jednak niekoniecznie musisz szczegółowo codziennie dbać o to, aby nie przesadzić z kaloriami. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9686 Data: 2018-01-14 15:57:16
  • Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 675 Data: 2023-08-17 15:09:06
  • Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5303 Data: 2021-01-18 22:49:50
  • [...] dolegliwości trawienne, w tym wspomniane wzdęcia, ale także zgagę, rozstrój żołądka i inne. Dlaczego wegańskie jedzenie powoduje wzdęcia? Głównym winowajcą jest zazwyczaj błonnik pokarmowy. Błonnik znajduje się głównie w owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i roślinach strączkowych. I żeby była jasność — błonnik zapewnia nam wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3030 Data: 2022-08-20 13:09:21
  • Insulina wywiera zróżnicowany wpływ na cały organizm, w szczególności na tkanki zwyczajowo łączone z tym hormonem tj. mięśnie szkieletowe, tkankę tłuszczową oraz wątrobę. Jej podstawowym mechanizmem jest obniżanie stężenia glukozy we krwi i transport składników odżywczych do tkanek lub ich „magazynowanie” w tkance tłuszczowej (trójglicerydy). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1271 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • Co ciekawe, to pytanie zadają głównie panie, dlatego odpowiadając w tym artykule, pozwolę się zwracać głównie do nich. Uwaga - artykuł będzie zawierał pewną dozę uproszczeń, celem przedstawienia tego zagadnienia, jak najszerszemu gronu Czytelników. Podsumowanie Pamiętaj, to nie miłość do węglowodanów może być problemem. To głównie źle dobrane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3877 Data: 2021-02-03 18:01:56
  • [...] Wzdęcia są spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazów lub zaburzeniami ruchu mięśni układu pokarmowego, które przemieszczają pokarm. Niektóre pokarmy, a zwłaszcza te bogate w błonnik, cukier lub specyficzne węglowodany, których organizm nie jest w stanie strawić, powodują dyskomfort po ich zjedzeniu. Nietolerancje pokarmowe, przejadanie się, sibo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1128 Data: 2022-10-04 10:39:45
  • [...] odchudzających, ale wielu innych. Właściwości Acai zawarte w tych jagodach przeciwutleniacze skutecznie pomagają nam usuwać zbędne toksyny z naszego ustroju, zawarty w nich błonnik wspomaga procesy trawienne, zalicza się je do termogeników, gdyż podwyższają naszą temperaturę ciała, wykorzystując energię z tkanki tłuszczowej, a to usprawnia nasze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11362 Data: 2018-05-16 10:48:26
  • Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orzechów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? Przyjrzyjmy się kluczowym składnikom orzechów. Tłuszcze nienasycone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1322 Data: 2022-01-11 07:04:08
  • [...] papierosów) oraz przetworzonej i masowo importowanej żywności może przedłużyć życie oraz zwiększyć poziom samodzielności na starość. Efekt ten wzmocnić można dietą bogatą w błonnik, potas i magnez, a także umiarkowaną, ale regularną aktywnością fizyczną. Interwencję ruchowo-żywieniową poleca się podjąć, kiedy poziom cholesterolu całkowitego od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1943 Data: 2022-10-17 10:38:13
  • [...] większa. Jeżeli jesteś osobą trenującą, staraj się utrzymywać poziom białka w granicach 2,3-3,1 g na 1 kg masy ciała. Dostarczaj dobrej jakości węglowodanów obfitujących w błonnik, którego powinno być około 30-40 g dziennie. Tłuszcze uzupełniaj ze źródeł bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3, unikaj nadmiernej konsumpcji kwasów tłuszczowych omega [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4896 Data: 2022-01-28 12:39:06
  • [...] współczesnej diety, może zakłócać tę delikatną równowagę mikrobiologiczną.  Dodawanie większej ilości warzyw, orzechów, nasion i produktów pełnoziarnistych bogatych w błonnik stwarza idealne środowisko dla rozkwitu różnorodności w Twojej florze bakteryjnej. A wspieranie naturalnego detoksykacji organizmu poprzez nawodnienie, aktywność, sen [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 733 Data: 2024-01-11 08:54:56
  • Glutenowa fobia

    Artykuł
    Zdrowie

    Bez wątpienia gluten jest kontrowersyjnym składnikiem diety, do którego w świetle dostępnych danych warto podchodzić z pewną nieufnością. Sporo zamieszania względem tego składnika żywności powstało, gdy odkryto, iż stanowi on problem dla zdecydowanie większej ilości osób, niż wcześniej sądzono. Jednocześnie jednak wokół glutenu narosło wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4257 Data: 2017-04-12 08:38:38
  • Dieta na masę dla ucznia - co jeść w szkole, żeby przytyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jeden z ważniejszych elementów diety, jednak musimy mieć na uwadze, że przy diecie np. na poziomie 4000 kcal jedząc bardzo dużą ilość węglowodanów złożonych bogatych w błonnik, może dojść do problemów trawiennych. Dlatego mimo zalewających nas informacji o dobroczynnym działaniu produktów pełnoziarnistych i razowych, nie zawsze jest to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 990 Data: 2022-10-19 08:08:20